Το Μπισκότο της Καρδιάς σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι

Το Μπισκότο της Καρδιάς για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζει να στηρίζει παιδικά χαμόγελα σ'ένα σταθμό που εργάζονται άνθρωποι με πολύ αγάπη γι'αυτό που προσφέρουν. Κάθε φορά που τον επισκέφτομαι κάνω την ίδια ευχή. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί να έχουν ένα τόσο όμορφο σπίτι και τόσο γλυκούς ανθρώπους που να φροντίζουν τα μικρά όλου του κόσμου, όπως ο αγαπημένος μας παιδικός σταθμός "οι φίλοι του παιδιού" http://filoitoupediou.gr/

Με τη δική σας αγάπη, για την χρονική περίοδο 1/1/2017-31/7/2017, συνεισφέραμε στο εβδομαδιαίο γεύμα τους προϊόντα συνολικής αξίας 3.234,5 ευρώ. Η αξία των πωλήσεων του "Μπισκότου της Καρδιάς" έφτασε τα 2.607,1 ευρώ.

Παραθέτουμε το γράμμα της κας Παπακωνσταντίνου Διευθύντριας του παιδικού σταθμού, όπου αναφέρει το έργο της σχολικής χρονιάς που διανύθηκε. Το βρήκαμε πραγματικά αξιόλογο!!!!heart

Να ευχηθούμε και μεις μαζί με τα παιδιά, να έχετε ένα πανέμορφο καλοκαίρι, ξεκούραστο, χαρούμενο, γεμάτο ενέργεια και πολύ αγάπη!!!smileyheart

 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

π α ι δ ι κ ό ς σ τ α θ μ ό ς

Σχολική χρονιά

2016 – 2017

30 παιδιά 2 έως 6 ετών συμμετείχαν στο καθημερινό πρόγραμμα του Παιδικού Σταθμού για την φετινή σχολική χρονιά.

Η χρονιά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με αλλαγές στον χώρο του Παιδικού Σταθμού. Φτιάχτηκε μια μεγάλη και λειτουργική κουζίνα και αποθήκη τροφίμων που λειτουργεί δίπλα στον χώρο της κουζίνας.

15 προ –προ νήπια από 2 έως 3,5 ετών και 15 προ νήπια από 4 έως 6 ετών αποτέλεσαν την ομάδα της χρονιάς που πέρασε.

Οι γονείς έφεραν τα παιδιά τους από διάφορες περιοχές της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη τις ουσιαστικές εκπαιδευτικές παροχές που προσφέρει ο Παιδικός Σταθμός.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίχτηκε στον δείκτη δυσκολίας που ήταν ψηλός, εφόσον δεν υπάρχει ενίσχυση από τους γονείς των παιδιών στο σπίτι. Παρουσίασαν έντονη παραμέληση τόσο εμφανισιακά όσο και συναισθηματικά. Το γνωστικό τους επίπεδο ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και αυτό οφειλόταν σε αναπτυξιακές και γλωσσικές διαταραχές.

Η ελλιπής φροντίδα εκφράστηκε με αντιδράσεις «θυμό, κλάμα, επίθεση, απογοήτευση». Αυτές τις συμπεριφορές των παιδιών διαχειριστήκαμε σε καθημερινή βάση. Οι ανάγκες τους μας οδήγησαν με προσοχή κι ενσυναίσθηση στην επιλογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Υστερούσαν σημαντικά σε σχέση με το αναμενόμενο της ηλικίας τους.

Η ειδικός πρώιμης παρέμβασης – παιδοψυχολόγος είχε υποστηρικτικό ρόλο στο παιδαγωγικό έργο, αλλά κυρίως στην κατανόηση και διαχείριση των δυσκολιών και ιδιαιτεροτήτων του κάθε παιδιού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει. Παρείχε ατομικό ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα παιδιά λόγω των ψυχοσυναισθηματικών και γνωστικών δυσκολιών. Ενίσχυσε τον γονεϊκό ρόλο, μέσα από συχνή επικοινωνία με τους γονείς και ειδικά τις μητέρες έτσι ώστε να ενδυναμώσουν ψυχικά και να μάθουν να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Η λογοθεραπεύτρια ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη του λόγου. Βελτίωσε τις επικοινωνιακές δεξιότητες και προσπάθησε να χτίσει το φωνολογικό σύστημα.

Η λειτουργία ομάδας συνεργασίας από την νηπιαγωγό - την παιδοψυχολόγο - την λογοθεραπεύτρια, στηρίζεται στην ατομικότητα του κάθε παιδιού και αποτελεί τη βάση για ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μουσικοθεραπεία Ομάδα 10 παιδιών συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με δυσκολίες στην συμπεριφορά στην κίνηση και στην αντίληψη.

Με την χρήση απλών μουσικών οργάνων και ηχητικών ακουσμάτων δουλεύτηκε η εκτόνωση του άγχους, η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και η συμβολή στην αποκατάσταση κινητικών δυσκολιών.

Σίτιση καθημερινή Πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό γεύμα

Η θρέψη- η ανάπτυξη- η υγεία είναι η βάση για την παροχή διατροφής στον Παιδικό Σταθμό. Ένα ταξίδι γεύσεων με σωστό συνδυασμό τροφών, κατανεμημένα γεύματα στις κατάλληλες ώρες. Σκοπός δικός μας να μάθουν, να γευτούν, να γνωρίσουν, να λάβουν τα μέγιστα οφέλη.

Η νέα κουζίνα στον Παιδικό Σταθμό και η αποθήκη τροφίμων πληροί τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας. Δύο σπουδαστές ΙΕΚ Μαγειρικής πλαισίωσαν την μαγείρισσα.

Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος εγκρίνει το πρόγραμμα σίτισης.

Όλα τα είδη διατροφής στις αναγκαίες ποσότητες καλύπτονται από χορηγίες.

Καθημερινά φροντίζουμε για την παροχή γάλακτος, φρούτων, λαχανικών και μαγειρεμένου φαγητού στο σπίτι.

 

Ιατρική φροντίδα, παιδιατρική και αναπτυξιολογική εξέταση των παιδιών και παρακολούθηση του εμβολιασμού. Οπτικός και ακουστικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά

Συνεχής παρακολούθηση σε δερματολογικά προβλήματα που είναι συχνά λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Πραγματοποιήθηκαν 42 εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και διαδραστικά προγράμματα. Εβδομαδιαίως μια ψυχαγωγική δραστηριότητα εκτός Παιδικού Σταθμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες εκδρομές με πικ νικ.

Πάρτι, την ημέρα των γενεθλίων τους, για όλα τα παιδιά με τούρτα και προσωπικό δώρο. Δεχτήκαμε επισκέψεις σχολείων τις ημέρες των γιορτών και επισκέψεις εργαζομένων από εταιρείες στα πλαίσια ημέρας εθελοντισμού.

Όλα τα προγράμματα και οι μετακινήσεις των παιδιών με πούλμαν ήταν χορηγίες.

Η συνεργασία με τους γονείς είναι καθημερινή. Να συνεργαστούν με τον Παιδικό Σταθμό και να καλύψουν τον χρόνο που έχασαν και έδρασε αρνητικά στην ανάπτυξη του παιδιού τους. Οι συνεχείς συναντήσεις με τις νηπιαγωγούς την λογοθεραπεύτρια και την ειδική παιδαγωγό τους οργανώνει και τους φέρνει αντιμέτωπους με την ευθύνη να μάθουν να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους και να διενεργήσουν άμεσα να προλάβουν την σημαντική ηλικία των 2 – 5.

Προγράμματα για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει Όλο το έργο του Παιδικού Σταθμού από χρονιά σε χρονιά είναι ορατό στα παιδιά που έχουν φύγει από κοντά μας, αλλά συνεχίζουν να είναι δίπλα μας μέσα από καινούργιες δραστηριότητες.

Παρακολουθούμε την εξέλιξή τους. Ο Παιδικός Σταθμός παραμένει για αυτά και τους γονείς τους, ένας χώρος ασφάλειας και αγάπης. Συχνές συναντήσεις με τους γονείς. Παρακολούθηση από την λογοθεραπεύτρια και την ειδική παιδαγωγό. Συμμετοχή σε όλες τις γιορτές και φιλοξενία όταν δεν έχουν σχολείο.

«Ο Παιδικός Σταθμός φέρει μεγάλη ευθύνη η οποία είναι καθοριστική στην εξελικτική πορεία του κάθε παιδιού, που περνάει την πόρτα μας. Συμβάλει στην εικόνα που αναπτύσσει το παιδί με τον ίδιο του τον εαυτό, στη σχέση που διαμορφώνει με την μάθηση και την δημιουργία. Ακόμα και σε μια βαθύτερη ηθική όπου εκεί πάνω στηρίζονται οι αξίες πάνω στις οποίες θα χτίσει όλη του τη ζωή.

Βασικός ρόλος αυτού του χώρου είναι να αγκαλιάσει τις δυσκολίες του παιδιού, σε αυτές τις πρώτες κρίσιμες ηλικίες , ώστε το παιδί να μην παγιδευτεί σε μια παθογόνο κατάσταση.»

 

 

Η Διευθύντρια

Νατάσα Παπακωνσταντίνου

Οι φίλοι του παιδιού