Χαρτί και μολύβι

24 Ιανουαρίου 2016

Η επόμενη μεγάλη γιορτή που πλησιάζει είναι το Πάσχα.

Η μητέρα μου δεν τα κατάφερνε καλά με το τσουρέκι, της έβγαινε λίγο στραβό.. της άνοιγε και λίγο.. δεν έμοιαζε με πλεξούδα..έμοιαζε με ξέπλεκη πλεξούδα...γελάω.. Τα τελευταία χρόνια, το έκανε μια μπάλα, το άφηνε να φουσκώσει, και το κόβαμε σα καρβελάκι... Αυτό όμως που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι η μυρωδιά του.. μοσχοβολούσε το σπίτι μαστίχα και μαχλέπι.. όταν της έπεφτε λίγο παραπάνω πίκριζε λίγο, αλλά βάζαμε μαρμελάδα και δε το καταλαβαίναμε, η αδελφή μου έβαζε και μια φέτα τυρί .. εγώ την κοιτούσα κάνοντας κοροϊδευτικές γκριμάτσες.. ήμουν μικρή και δε μου άρεσαν τα περίεργα smiley

Οδηγίες:

Για το προζύμι:

προσθέτετε σε μια λεκάνη τη μαγιά με το γάλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτετε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Πασπαλίζετε με αλεύρι και σκεπάζετε τη λεκάνη σας με μια πετσέτα. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι το προζύμι σας να κάνει φουσκάλες. Καθώς θα φουσκώνει, θα δείτε ότι το αλεύρι που θα έχετε πασπαλίσει θα κάνει ρωγμές.

Για το ζυμάρι:

Ζυγίζετε όλα τα υλικά και τα έχετε έτοιμα στον πάγκο σας.

Σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη, προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. Προσθέτετε και το προζύμι σας. Ζυμώνετε καλά. Μαλακώνετε το βούτυρο και καθώς ζυμώνετε παίρνετε στα χέρια σας λίγο λίγο και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να το χρησιμοποιήσετε όλο και το ζυμάρι σας να γίνει λείο και μαλακό.

Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε για πολλές ώρες μέχρι να φουσκώσει. Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη, όταν πιέσετε με το δάχτυλό σας ένα σημείο και αυτό παραμείνει πατημένο (βλ.φωτογραφία). Σε περίπτωση που δοκιμάσετε νωρίτερα, αυτό θα επανέλθει στην αρχική του θέση.

Χωρίζετε σε 6 μπαλίτσες. Η ποσότητα είναι ιδανική για τρία τσουρέκια.

Παίρνετε τις δύο και τις ανοίγετε σε μακρόστενες λωρίδες. Πλάθετε πλεξούδα όπως στις φωτογραφίες. Συνεχίζετε με όλες τις κοτσίδες. Αυγώνετε τα τσουρέκια σας και τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν. Με τον ίδιο τρόπο (πιέζοντας με το δάχτυλο) θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμα για ψήσιμο. Μην τα παρααφήσετε να φουσκώσουν, από τη στιγμή που είναι έτοιμα πρέπει να ψηθούν αμέσως.

Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς σε αέρα. Για τέλειο ψήσιμο, βάλτε σ'ένα μικρό πήλινο δοχείο που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες, λίγο νεράκι (100γρ) και βάλτε το μαζί με τα τσουρέκια σας στο φούρνο. Η εξάτμιση του νερού θα προσθέσει την υγρασία που έχουν ανάγκη στο ψήσιμο.

Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υλικά:
Για το προζύμι:
120γρ φρέσκια μαγιά
400γρ γάλα
250γρ αλεύρι
Για το ζυμάρι:
1250γρ αλεύρι
1/2κουταλάκι αλάτι
7 αυγά
45γρ πορτοκάλι
5γρ μαστίχα
3γρ μαχλέπι
365γρ ζάχαρη αρωματισμένη σε βανίλια
80γρ κονιάκ
150γρ βούτυρο
20 Νοεμβρίου 2014
20 Νοεμβρίου 2014
20 Νοεμβρίου 2012