Μαθήματα ιστορίας

26 Ιανουαρίου 2016

Μέρος ΙΙ

Το δέντρο του κακάο έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά.. τα άνθη του εμφανίζονται σε μικρές εστίες στον κορμό του. Όταν αναπτυχθούν αποκτούν ένα μακρόστενο σχήμα σε χρώμα κίτρινο ή κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Οι Ευρωπαίοι που το ανακάλυψαν εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του και το ονόμασαν "στυλοφόρο". Αργότερα αυτή η ονομασία χρησιμοποιήθηκε για όλα τα δέντρα που ανθίζουν στον κορμό και όχι στα κλαδιά.

Οι εστίες με τα άνθη χρειάζονται τέσσερις μήνες για να αναπτυχθούν και ένα ακόμη μήνα για να φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση. Η κάθε εστία περιέχει 30 με 40 καρπούς. Οι καρποί μοιάζουν με φασόλια με ζωηρό σκούρο χρώμα. Περιστοιχίζονται από μια λευκή κολλώδη ουσία με γεύση γλυκιά, δροσιστική αλλά και λίγο ξινή.

Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταστρέφονται οι εστίες στον κορμό του δέντρου, οι οποίες θα συνεχίσουν να παράγουν άνθη και καρπούς.

Το κακαόδεντρο έχει ανάγκη από σταθερή θερμοκρασία, όχι χαμηλότερη από τους 16 βαθμούς Κελσίου, υψηλά επίπεδα υγρασίας και προστασία από τον καυτό ήλιο. Τα τροπικά δάση αποτελούν ιδανικό περιβάλλον γι'αυτό το δέντρο, όχι μόνο γιατί προσφέρουν τις παραπάνω συνθήκες αλλά και για τα έντομα του δάσους, συγκεκριμένα, τα μυγάκια, που είναι υπεύθυνα για την επικονίαση (γονιμοποίηση με γύρη).