Kαραμέλα

Kαραμέλα - 03/09/2013

Πριν κάποιο καιρό, μια πολύ καλή μου φίλη, μου έβαλε τις φωνές.. «Στα λόγια είσαι αστέρι, στις πράξεις τα κάνεις σαλάτα» Γράφτηκε στον «σκληρό», και επειδή είμαι θετικό άτομο, δε μου έμεινε η «σαλάτα», αλλά το ότι είμαι καλή στα λόγια. Όταν λοιπόν, μου είπαν για τη σελίδα, η ιδέα ν’ αρχίσω να γράφω έγινε πράξη. Όσο για τη «σαλάτα», μια χαρά είναι κι αυτή, γεμάτη βιταμίνες, σε αναζωογονεί… Κάθε φορά λοιπόν, που τα κάνω «σαλάτα», σκέφτομαι πόσες βιταμίνες πήρα….

Το μυστικό της καραμέλας Γιατί ξεκινάω απ’αυτήν? γιατί με ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!!! Θα μου πείτε, βάλε ζάχαρη στο τηγάνι και θα λιώσει… αμ δεν! Σε κάποια σημεία καίγεται, και αν σου πέσει και πολύ, κινδυνεύει να ζαχαρώσει όλη και να την πετάξεις… Μετά από απίστευτα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, βρήκα το μυστικό σ’ένα βιβλίο. Ναι, πάντα τις λύσεις τις βρίσκω σε βιβλία. Κάθε φορά που πηγαίνω σε βιβλιοπωλείο, κάθομαι αρκετές ώρες, και αφού διαβάσω τα μισά απ’αυτά που επιλέγω, μετά τ’αγοράζω και φεύγω..εντάξει, αρχίζουν και σκουπίζουν γύρω μου, ξέρετε..ρίχνουν και λίγο αλάτι, (εντάξει είμαι λίγο υπερβολική, πού να βρούν οι άνθρωποι αλάτι, αν είχαν όμως??) ..ξεροβήχουν, (αυτό είναι αλήθεια)…όμως αφήνω καλό «ταμείο»... να χαίρονται οι άνθρωποι όταν με βλέπουν…

Λοιπόν, το μυστικό είναι το καπάκι. Τι? Μάλιστα!!!! Το καπάκι της κατσαρόλας!!!!!!!

Πάρτε χαρτί και μολύβι:

Σε μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, βάζετε ζάχαρη. Όση θέλετε. Προσθέστε λίγο νερό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με κουτάλι, μέχρι η ζάχαρη να βρεχτεί όλη και «ν’απλώσει». Και να πέσει παραπάνω νερό δεν πειράζει απλά θα περιμένετε πιο πολύ ώρα να γίνει η καραμέλα. Το κουτάλι δεν το χρησιμοποιείτε ξανά!!!! Αν έχει κολλήσει ζάχαρη εσωτερικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας, μ’ ένα πινέλο βουτηγμένο σε νερό την ξεπλένετε. Ανάβετε την εστία στη μέγιστη θερμοκρασία, και καπακώνετε την κατσαρόλα. Αφήνετε να βράσει χωρίς ν’ ανοίξετε το καπάκι, όταν δείτε ατμό, ανοίγετε προσεκτικά, βλέπετε σε τι στάδιο βρίσκεται το σιρόπι σας, σκεπάζετε ξανά την κατσαρόλα, και περιμένετε να πάρει το επιθυμητό χρώμα η καραμέλα σας (160 βαθμούς). Αν έχετε κατσαρόλα με γυάλινο καπάκι, ακόμη καλύτερα. Στο μεταξύ, θα έχετε έτοιμο το μέρος (μάρμαρο, σκεύος, μαρέγκα..) που θα τη ρίξετε, γιατί απ’τη στιγμή που είναι έτοιμη, καίγεται εξαιρετικά γρήγορα, ακόμη κι αν αποσύρετε τη κατσαρόλα απ’τη φωτιά, συνεχίζει από μόνη της να ψήνεται. Τώρα, γιατί καπάκι..γιατί, ο υδρατμός που δημιουργείται λιώνει τις «πιτσιλιές» από σιρόπι, που γίνονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αυτές οι πιτσιλιές ζαχαρώνουν τη καραμέλα. Αν θέλετε η καραμέλα σας να μείνει για μέρες, γυαλιστερή, χωρίς να ζαχαρώσει, προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι. Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιείται και η γλυκόζη. Η ιδιότητά της είναι να κάνει την καραμέλα πιο μαλακή, (εύπλαστη), και όπως και το λεμόνι, εμποδίζει το ζαχάρωμα της.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της … φαντασία να έχετε και τα γλυκά σας θα μοιάζουν με κοράλλια!!!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!